
Maria S. Gjems-Onstad
Meditasjonslærer i Acem. Spesialist i klinisk psykologi.
Maria lærte å meditere som student i Oslo 1969 og ble fasinert av de store vyene om meditasjon. Etter hvert satt hun pris på at det i Acem ble utviklet en mer psykologisk forståelse av metoden. Hun er opptatt av de mange positive effekter av meditasjon, spesielt hvordan det utvikler mellommenneskelige relasjoner og evne til empati. Hun har utviklet flere kurs, bl.a. helgeretretten meditasjon-relasjon, bidratt til oppbyggingen av Acem UK og skrevet mange artikler i Acems kulturtidsskrift Dyade, særlig innen psykologi. I en periode hadde hun ansvar for ledertreningen i Acem.
Maria er tidligere læreterapeut og veileder ved Institutt for Psykoterapi, har undervist psykologer i spesialistutdanningen og har utviklet et angstprosjekt for pasienter med situasjonsutløst angst. Hun har lang erfaring både med gruppeprosesser og individuelle utviklingsforløp. Arbeidet i Acem og hennes yrkeserfaring har gjensidig befruktet hverandre.
Acem er en spennende organisasjon, sier hun og engasjementet der gir følelse av å bidra i en positiv sammenheng.
Som mor til fire barn og med i dag fem barnebarn, har Maria selv mye utbytte av å meditere, og synes det å følge barnebarn gir et utvidet perspektiv på den lille familien.
Related articles

Slik håndterer du vanskelige tanker
Jeg snakker med en mann som har gått konkurs. Han følte seg ødelagt, kunne ikke være synlig.
Kjedelige meditasjoner? Her er gode råd
Meditasjonene er kjedelige for tiden. Fra start til slutt. Oftere og oftere hopper jeg over meditasjonen fordi jeg ikke ser noen vits. Før var jeg ganske regelmessig med to halvtimer om dagen eller en gang tre kvarter. Nå spør jeg om råd og venter vel egentlig å høre at «du får holde ut og meditere regelmessig» så går det over. «Aksepter det som er». Men jeg vil ha tips til hva jeg skal gjøre

Slik hjelper meditasjonen mot angst
De fysiologiske forandringer som finner sted når du har angst, er det motsatte av det som skjer når du mediterer.

Mediterer sporadisk
Spørsmål
Mange av resultatene av meditasjon forutsetter regelmessighet. Det er ikke så lett i en travel hverdag der mange behov og ønsker skal oppfylles. Jeg er motivert for å prøve, men det funker bare i korte perioder, 2-3 uker. Da klarer jeg å meditere nesten hver dag. Så sklir det ut igjen. Så hender det at meditasjonen ikke virker når jeg prøver igjen. Eller jeg kan si at jeg ikke får det til. Da kutter jeg ut med en gang og venter på at det skal gå lettere neste gang jeg prøver. Så nå venter jeg på gode råd.

Levende gjentakelse
Spørsmål
Når jeg mediterer godt, går metodelyden av seg selv. Da er det flyt og ledighet i meditasjonen. Når jeg må tenke lyden selv, er det ikke så lett og trigger irritasjon. Så hørte jeg at metodelyden ikke skal være mekanisk og gå av seg selv, at det gir mindre utbytte. Så har jeg også hørt at ledighet er viktigst. Og ledigheten er lav når jeg tenker for mye på lyden. Er ikke dette et dilemma?